WAAROM GLASVEZEL?

 Het internetverkeer groeit razendsnel. Ons huidige breedbandnetwerk zal nog maximaal 5 jaar mee kunnen in deze groei. Daarna is het traditionele netwerk niet meer toereikend. Glasvezel kan de enorme groei van internetverkeer wél aan.
Als we de komende tientallen jaren snel en hoogwaardig internet willen, moeten we ons nu aansluiten. Samen kunnen we voorkomen dat Veenhuizen sociaal, economisch en maatschappelijk achterop raakt!

Waarom glasvezelinternet?

 • Kan de enorme groei van internetverkeer aan
 • Razendsnel, stabiel en op de toekomst voorbereid
 • Steeds meer keuze en aanbod (internet, tv en telefoon)
 • Snel surfen op internet, ook tijdens de online ‘spitsuren’
 • Razendsnel uploaden én downloaden (ca 500 Mbit per seconde) van bestanden, videobeelden e.d.
 • Probleemloos thuiswerken en bestanden in de cloud zetten
 • Online onderwijs volgen (educatieve YouTube-filmpjes, modules voor thuisstudie, enz)
 • Digitaal onderwijs op school
 • Schooltoetsen maken (v.a. 2018 worden alle basisschool-eindtoetsen digitaal afgenomen)
 • Gebruik maken van diensten van gemeente, zorginstanties, huisarts, politie, school, werk, enz.
 • Snel en betrouwbaar internet, ook voor uw bedrijf. Of u nu kenniswerker of agrariër bent
 • Via een beeld- en geluidsverbinding praten met uw huisarts of specialist, de docent of de politie. Of met collega’s, individueel of tijdens een vergadering… de mogelijkheden zijn eindeloos!
 • TV kijken met haarscherp HD-beeld (ca 75% van de huishoudens heeft al digitale tv)
Lekker online thuis studeren als het mist, sneeuwt, hagelt of ijzelt…
Lekker online thuis studeren als het mist, sneeuwt, hagelt of ijzelt…


Het streven van de provincie
In steden en grote dorpen worden breedbandnetwerken vergroot en vernieuwd, maar het buitengebied blijft achter, omdat dunbevolkte gebieden voor commerciële partijen niet interessant zijn. Bestaande marktpartijen hebben aangegeven dat ze de komende jaren geen plannen hebben voor het aanleggen van een glasvezelnetwerk in en rond Veenhuizen.

De provincie Drenthe stimuleert en steunt daarom bewonersinitiatieven om glasvezelkabel te laten aanleggen. Door als bewoners van Veenhuizen de krachten te bundelen, maken we snel glasvezelinternet mogelijk.

EN ALS WE GEEN GLASVEZELINTERNET KRIJGEN?
Het ontbreken van toekomstbestendig snel internet heeft op termijn veel gevolgen. Buitengebieden en kleine dorpen als Veenhuizen zullen dan achterop raken door traag en storingsgevoelig internet.

Wonen en werken in Veenhuizen
Als wonen en werken niet aantrekkelijk is, kan er krimp volgen in de kleine dorpen. Onderwijs volgen via internet, een bedrijf runnen dat van internet afhankelijk is, thuiswerken, zorg en diensten online ontvangen: zonder snel internet is het voor veel mensen niet aanlokkelijk om in Veenhuizen te wonen. Voor bedrijven, thuiswerkers en mensen die onderwijs volgen, is het in de toekomst zelfs onmogelijk om te werken of te studeren zonder snel internet.

Waardedaling huizen
Het ontbreken van een snelle, betrouwbare internetverbinding leidt er op termijn toe dat huizen in waarde dalen. Funda vermeldt daarom steeds vaker of een woning is voorzien van een snelle breedband-internetaansluiting. Als die er namelijk niet is, moeten kopers die alsnog laten aanleggen. En dat kost al snel een paar duizend tot zelfs tienduizenden euro’s.

De buren van Bregje
De buren van Bregje

Glasvezel initiatief voor Veenhuizen