Aanleg

Hoe gaat dat eigenlijk, de aanleg van een glasvezelkabel? Allereerst wordt er met alle beschikbare informatie een gedetailleerde kaart opgesteld. Dan worden de plekken aangewezen waar de wijkcentrales zullen komen en kan het graafwerk van start gaan. In geulen van ca 60-70 cm diep worden de glasvezelkabels (HDPE buizen) geplaatst, met zogeheten main-/handholes. Dit zijn kasten waarop meerdere buizen uitkomen.
Zijn er obstakels, zoals de riolering, leidingen of uw geliefde moestuintje? Dan wordt er ondergronds geboord. Met hightech apparatuur kan dit horizontaal gebeuren. De aannemer bekijkt t.z.t of dit mogelijk is.

Glasvezel blazen
Als het grondwerk is verricht, worden de glasvezelkabels letterlijk door de buizen geblazen. Dat gebeurt met een sterke compressor, die de kabels met een druk van 12 bar of meer door de buizen blaast. Op dezelfde manier worden de glasvezelkabels ook uw huis ‘ingeblazen’. Binnenshuis wordt de kabel doorgevoerd naar de plek waar hij moet worden aangesloten; meestal is dit de meterkast. Een monteur plaatst vervolgens een kastje in uw meterkast, een speciaal modem. Deze aansluiting is gratis, tot een bepaalde einddatum. Wilt u op een later moment uw woning laten aansluiten, dan betaalt u voor de aansluiting op het glasvezelnet. De kosten van een aansluiting kunnen dan oplopen van enkele duizenden euro’s in de woonkernen tot 10 á 20 duizend euro in het buitengebied.

De juf van Bregjes buurjongetje had nog niet op www.verbinddrenthe.nl gekeken.
De juf van Bregjes buurjongetje had nog niet op www.verbinddrenthe.nl gekeken.

Uw apparatuur aansluiten
Apparatuur als pc’s en tv’s kunt u vervolgens met netwerkkabels aansluiten op het modem. Natuurlijk kunt u meerdere televisies en computers op het netwerk aansluiten. Steeds meer mensen hebben een smart tv, maar nog niet iedereen. Geen nood: ook uw traditionele tv kunt u met een speciale losse ontvanger probleemloos op het glasvezelnetwerk aansluiten. Heeft u al apparatuur gekocht voor bijvoorbeeld het Ziggo netwerk, dan kunt u dit na het overstappen in principe gewoon gebruiken. Heeft u hier vragen over, mail ons dan of plan een huiskamerbezoek met ons!

Glasvezel initiatief voor Veenhuizen